Jennick Scheerlinck - Hoplr
Jennick Scheerlinck startte Hoplr samen met Jonas Heirwegh op in 2014. Dit buurtnetwerk brengt buren met elkaar in contact en laat lokale besturen en andere nutsvoorzieningen toe om belangrijke berichten met specifieke buurten te delen. Hoplr telt meer dan 500.000 wekelijkse gebruikers.
jennickscheerlinck op LinkedIn
hoplr.com
‘Door de jaren heen bleef onze visie exact hetzelfde. Als je terugkijkt naar de allereerste slide die ik ooit over Hoplr schreef, dan zouden we die vandaag nog perfect kunnen gebruiken. Maar de manier waarop we die visie tot leven brengen, het uiteindelijke product, is wel sterk veranderd. Hoplr was eerst een stadsplatform met meerdere buurten en evenementen. Je kon van buurt naar buurt “hoppen” als een toerist. Ondertussen is Hoplr geëvolueerd naar een besloten en lokaal buurtnetwerk. Gebruikers moeten in een buurt wonen om er te kunnen posten en de volledige evenementenruimte werd weggehaald.
Ondernemen heeft altijd in mij gezeten. Ik wou altijd zelf dingen maken en niet gewoon het verwachte pad volgen. Na mijn ingenieursstudies miste ik het gevoel om zelf de vrijheid te hebben om dingen te maken. Als je voor een baas werkt, dan legt deze je op hoe je bepaalde dingen moet doen en daarover heb je zelf weinig controle. Ik wilde dat niet. Ik wil grenzen kunnen doorbreken en ondernemen betekent voor mij dat je vrij bent om de dingen te doen die je wilt doen.
Het eerste zaadje voor Hoplr werd geplant tijdens een citytrip naar Berlijn. Met een aantal vrienden bevond ik me in een lokale bar waar je aan tafel pinten kon tappen en wedstrijdjes kon spelen tegen andere tafels. Ik heb cafés en bars altijd geweldige ontmoetingsplaatsen gevonden. Er zit best wel een idealist in mij en ik stoor me vaak aan het antisociale van sociale media. Mensen ontmoeten elkaar niet meer spontaan, er is veel individualisme. Ik wou dit kunnen veranderen en zo ontstond het idee om online lokale communities te creëren met mensen die wel openstaan voor elkaar.
Samen met Jonas, die front-end developer is, bouwde ik de eerste versie van Hoplr. We konden het product volledig zelf maken. We beslisten ook om geen advertenties op Hoplr toe te staan en willen geen data van gebruikers verkopen, privacy is heilig voor ons. Maar we moesten wel op zoek naar een manier om het boeltje te kunnen betalen. We keken naar dingen die een meerwaarde voor de burger konden leveren en kwamen uit bij nutsmeldingen en lokale besturen. Afvalophaal, wegenwerken en andere boodschappen die impact hebben op een buurt. In het begin geloofde niemand in dat model. Grote spelers zoals Roularta en De Persgroep zeiden dat we er nooit in zouden slagen om lokale overheden te laten betalen. Zelfs toen ben ik altijd blijven geloven in ons idee. Ondertussen telt Hoplr een half miljoen wekelijkse gebruikers en zijn heel wat lokale overheden en organisaties betalende klanten.
Community first is een van onze belangrijkste waarden. We luisteren altijd naar feedback van de community en de gebruikerservaring staat voor ons op de eerste plaats. Het belang van die ervaring is zo groot en wordt vaak onderschat, zeker in België. We ontdekten wel dat er een verschil is tussen wat mensen zeggen en wat ze uiteindelijk doen. Soms zeggen mensen dat ze iets willen of missen maar wanneer je dat dan bouwt, gebruiken ze het toch niet. Daarom kijken wij enkel naar bestaande data om de functionaliteit van ons product aan te passen. Die data toont wat mensen écht doen. Zo hebben we best al grote veranderingen doorgevoerd, omdat de data ons toont dat iets aanslaat of net niet.’