Joachim Badejoh - BADE MEDIA
‘Pas na een paar jaar merkte ik dat Ori Omi onmogelijk rendabel zou kunnen worden.’
Joachim Badejoh begon zijn ondernemerscarrière in de virtuele wereld van Runescape, waar hij op een slimme manier hout doorverkocht. Na zijn studie informatica startte hij Ori Omi, waar hij samen met zijn team iPhone-reparatie op locatie deed. Later richtte hij BadéMedia op, een social media consultancy dat bedrijven helpt met online adverteren en opleidingen geeft.
@joachimbadejoh op Instagram
Joachimbadejoh.com
‘Al van jongs af aan was ik geïnteresseerd in computers en technologie. Toen ik vijftien was, startte ik met het hier en daar verkopen van iPhones. Ik merkte dat het vaak voorviel dat het scherm van een iPhone kapotging en dat leek me wel een interessante business, want het publiek daarvoor is veel groter dan voor het verkopen van de toestellen. Ik leer heel graag en begon op het internet bij te leren over reparaties van iPhones. Dit was echt upcoming business, iPhone 3G was toen nog maar net uit en ik zag dat hier echt wel toekomst in zat. Ik begon dingen te herstellen op school en dat bracht me wel wat centjes op voor school, kleren en eten. Maar na het afronden van mijn middelbaar wilde mijn moeder dat ik, als eerste van onze familie, hoger onderwijs deed en dus moest ik die iPhone-hersteldroom even opbergen.
Tijdens mijn studie merkte ik dat de een na de andere iPhone-repairshop opende, megafrustrerend! Dit was de tijd dat Airbnb en Uber echt trending werden, die hele on demand-economie. En zo ontstond het idee om iPhone-herstellingen on demand aan te bieden, op de locatie van de klant. Mijn prijzen waren hetzelfde als die van de concurrenten met natuurlijk het unieke verschil dat ik ter plekke kwam. En eigenlijk ging de bal vrij snel aan het rollen, mensen begonnen me te kennen en aan te raden aan elkaar. Ik schreef zelfs nooit een financieel plan, ik was gewoon begonnen en zolang ik alleen werkte, was dit geen groot probleem. Ik woonde nog thuis dus had niet al te veel kosten. Maar ik was wel sinds mijn zestiende beginnen te sparen om ooit te kunnen ondernemen, toen wist ik al dat dat mijn toekomst ging zijn. Op deze manier heb ik de voorraad die ik nodig had voor de herstellingen kunnen betalen, anders was dit me nooit gelukt.
Op een bepaald moment wilde ik Ori Omi schalen. Dat leek een logische volgende stap voor een start-up, groeien en groter worden. Ik heb dan een aantal freelancers in dienst genomen en opende ook een filiaal in Gent. Helaas merkte ik dat mijn winstmarges steeds lager en lager werden. Ik moest nu ook andere mensen betalen en de voorraad die ik moest inkopen werd ook telkens groter en groter. Op het einde van de maand schoot er weinig over en daarop moest ik nog belastingen betalen. Ik kon mijn prijs ook niet veel verhogen, want dan zou ik klanten verliezen aan concurrenten. Dat zorgde voor heel veel stress en eigenlijk bevroor ik helemaal. Ik wist niet wat ik moest doen, ik sliep heel slecht en besefte meer en meer dat we op lange termijn nooit echt winstgevend zouden zijn.
Tijdens de Ori Omi-tijd leerde ik mezelf ook heel wat socialemedia-skills, want op die manier kon ik de meeste nieuwe klanten bereiken. Ik had ook mijn eigen socialemediakanalen, waar ik meer en meer content voor creëerde en ook geld mee verdiende, als een soort van toevlucht en nieuwe inkomstenbron naast Ori Omi. Al snel ontdekte ik dat ik dit heel leuk vond en dat dit ook financieel veel interessanter was. Ik interesseerde me vooral in het advertisingdeel van sociale media en voelde me niet altijd thuis in het wereldje van content creators. In 2019 besliste ik om all-in te gaan, Ori Omi af te sluiten en om een social media agency te starten, BadéMedia. Hier doen we online advertising voor webshops en andere bedrijven en ik geef ook opleidingen in het adverteren op Facebook. Deze keer wil ik niet per se snel groeien, ik wil het graag zelf blijven doen. Daarnaast wil ik ook zelf een aantal webshops opstarten, naast het adverteren van bestaande webshops.’