Linda Frances - Rebel Sncks
Linda Frances was een van de Urban Dreamers aan de LGU Academy in 2019. Ze droomde van een eigen onderneming en koppelde haar passie voor gezond eten aan een problematiek die ze als leerkracht Nederlands in het OKAN-onderwijs dagelijks moest aanzien. Zo werd Rebel Sncks geboren, gezonde snackboxen voor kansarme jongeren.
@rebelsncks en @lindacristelfrances op Instagram
‘Toen ik meedeed met Urban Dreamers was ik zelf al lang bezig met een gezonde levensstijl. Ik vind het belangrijk om mijn lichaam goed te verzorgen en ben daar echt actief mee bezig. Je hebt maar één lichaam. Ik werk als leerkracht Nederlands binnen het OKAN-onderwijs (onthaal onderwijs voor anderstalige kinderen) en merkte daar dat heel wat van mijn jonge leerlingen zich eigenlijk constant volproppen met troep. Met alle gevolgen van dien natuurlijk, want slechte suikers zorgen voor gezondheidsproblemen en deze beïnvloeden dan weer hun gemoedstoestand en zorgen voor slechte schoolresultaten. Ik vond dit altijd heel erg, net omdat ik weet wat gezond eten met je lichaam kan doen en ik kende ook zoveel producten die eigenlijk heel lekker én gezond zijn. Ik ontdekte dat mijn leerlingen eigenlijk niet per se ongezond willen eten, maar dat ze die gezonde alternatieven niet kenden en dat ze vaak niet genoeg geld hadden om dit soort snacks te kopen. Helaas is het zo dat gezonde snacks bijna altijd duurder zijn dan ongezonde snacks. Mijn leerlingen komen vaak uit arme gezinnen en hebben hier simpelweg het geld niet voor. En dat is een situatie die ik ken, ik kom zelf uit een gezin met een alleenstaande moeder die het niet breed had. Ik besliste al snel dat dit het pijnpunt was dat ik wilde oplossen: het gebrek aan betaalbare en gezonde snacks specifiek voor deze armere jongeren.
Zo ontstond mijn idee Rebel Sncks: snackboxen met verschillende gezonde snacks die via scholen verdeeld worden. Mijn initiële idee was om deze boxen te verkopen aan de scholen, want ik wist dat leerlingen ze zelf nooit zouden kopen vanwege de prijs. Het was ook geen optie om de boxen te verkopen aan hun ouders, want zij hebben het financieel moeilijk en hebben vaak andere prioriteiten. Aangezien ik zelf leerkracht ben, ontdekte ik ook snel dat mijn initiële idee om aan scholen te verkopen ook moeilijk zou worden. Scholen hebben vaak maar kleine budgetten en zo’n box met deze duurdere snacks zou waarschijnlijk ook hier niet hoog op de prioriteitenlijst staan. Ik moest dus op zoek gaan naar andere manieren om deze boxen bij de jongeren te krijgen.
Dankzij een kort gesprek met iemand op een Unizo-event ben ik op een ander idee gekomen. Twee observaties: heel wat bedrijven kopen snacks voor hun medewerkers en vaak zetten bedrijven zich in voor goede doelen. Zo ontstond het idee om een “koop één, geef één”-aanpak met Rebel Sncks te doen. Bedrijven kopen zo een gezonde snackbox voor hun medewerkers en doneren onmiddellijk ook een doos aan een school voor kansarme jongeren. Op deze manier heb ik eigenlijk een totaal nieuwe klant voor mijn product gevonden: niet de scholen, maar bedrijven die goed en gezond willen doen. Dit is echt een unieke win-winsituatie, het bedrijf zorgt voor gezonde snacks en dus gezonde werknemers én maakt dan ook scholen en kinderen blij en gezond. Ik vind dit maatschappelijk verantwoord ondernemen superbelangrijk.’