Thomas Van Halewyck - Bundl
Thomas Van Halewyck richtte in 2008 samen met studiegenoot Pieter Van de Velde Bundl op, een productontwikkelingsbureau dat zich specialiseerde in publieke ruimte. Bundl evolueerde doorheen de jaren van deze niche naar een breed productontwikkelingsbureau en later naar een corporate venturing agency. Bundl werkt voor bedrijven als Telenet, Niko, KBC, Nike en Electrabel.
thomasvanhalewyck op LinkedIn
bundl.com
‘Het was eigenlijk een heel rationele beslissing om bij de start te focussen op publieke goederen. We hadden veel passie voor productontwikkeling, maar ons hart lag niet specifiek bij deze niche. Toch kozen we hiervoor omdat we wisten dat we hier konden winnen. Geen enkel ander bureau focuste op publieke ruimte. We wisten ook wel vanaf het begin dat dit enkel ons entry point op de markt zou zijn en dat we op termijn sowieso wilden verbreden naar andere soorten producten. Mijn tip: durf niche te gaan. Start met een klein publiek, een specifiek product waarin je goed bent en waarbij je weinig concurrentie hebt, zodat je kunt groeien.
Tijdens mijn opleiding productontwikkeling leerde ik Pieter kennen. We hadden allebei de droom om te ondernemen. Ondernemen leek ons het ultieme avontuur en dat wilden we bewust opzoeken. Voor het vak economie schreven we samen een businessplan. We dachten na over hoe we de productontwikkelingsmarkt konden betreden en deden grondig onderzoek naar bestaande bureaus, hun services, hun cases en hun portfolio’s. Zo ontdekten we dat er effectief een gat in de markt bestond: publieke ruimte. Producten voor de buitenwereld zoals banken, verkeerslichten, fietsenstallingen, enzovoort. Dat gaf ons een opening om te kunnen concurreren, ook al waren wij maar twee gasten van 23 jaar, want de bestaande grote bureaus hadden hier ook geen ervaring in.
Bundl draaide goed maar na enkele jaren ontdekten we dat we in deze niche vaak werkten voor overheidsbedrijven. Dat hadden we in ons onderzoek onderschat. Hun cultuur botste met die van ons: beslissingen worden traag genomen, medewerkers hebben niet echt een passie voor wat ze doen en de pitchcultuur stak ons ook tegen. De markt werd uiteindelijk ook te klein en we konden niet meer groeien. We begonnen ons meer en meer op verschillende soorten producten te concentreren en lieten de focus op publieke ruimte los. Dat leidde tot situaties waar we wel meer concurrentie kregen.
Toen startten we opnieuw een marktonderzoek. We stelden een board samen van eigen klanten en adviseurs en verdiepten ons in de innovatie-, strategie- en designmarkten. Deze data en klantenfeedback hielpen ons om onze visie herformuleren. Zo kwamen we op de markt van corporate venture development, het ontwikkelen van start-ups en innovatie binnen grote bestaande bedrijven. Daar was opnieuw die blue ocean, het open speelveld. We zijn altijd naar een unieke markt blijven zoeken en hebben niet koppig vastgehouden aan ons allereerste idee. Als ondernemer moet je jezelf kunnen aanpassen aan wat de markt vraagt om relevant te blijven.
Ondertussen zijn er ook in dit veld al nieuwe concurrenten, maar het verschil is dat wij nu tot de grote jongens behoren. Bundl staat aan de top van corporate venturing en nieuwe bureaus halen ons niet zomaar in. Wel blijven we constant de markt, onze klanten en nieuwe concurrenten analyseren. We willen continue een vinger aan de pols houden en onze eigen visie blijven uitstippelen.’